31 Aralık 2007 Pazartesi

Çift kişilikli Volvo C70

İsveçli üretici Volvo, zarif cabrio aracı C70'i tamamen yeniledi. Ancak Volvo ile Pininfarina, aracın sadece kendisini değil, karakterini de yenilemeyi uygun buldu... O, artık çift kişilikli... Yani hem Coupe, hem de Cabriolet!
Eylül ortasında ilk Frankfurt Otomobil Fuarı'nda sergilenecek ve 2006'nın ilk yarısında piyasaya çıkacak olan ikinci nesil Volvo C70, daha önce "soft top" diye nitelenen kumaş tavana sahipti. Ancak yeni C70'de bunun yerine, son dönemlerdeki eğilimlere bakılarak, üç parçadan oluşan katlanabilir sert (hard top) bir tavanla birlikte geliştirildi. Böylece istenildiğinde üzeri açılabilen araç, tavanı kapatıldığında coupe otomobil tadı verebilecek.

Önce coupe tasarlanmış
Yeni dört kişilik C70, neredeyse bir önceki modelle aynı ölçülerde bırakılmış. Bununla birlikte ön ve arka tasarımı, firmanın son dönemdeki modellerine uygun hale getirilmiş. Bu arada aracın önce bir Coupe olarak tasarlandığını, ardından da cabriolet formuna göre elden geçirildiğini de belirtiyor firma tasarımcıları...
Kapılarının içinde yer alan perde hava yastıkları sayesinde oldukça güvenli bir yapıya kavuşturulan C70'in hava yastıkları, kaza anında kapıların içinden yukarı doğru açılıyor. Dik şekilde durabilen ve baş bölgesini etkin şekilde koruyabilen perde hava yastıkları, yavaş bir şekilde sönerek, aracın takla atması durumunda da güvenliğe katkıda bulunuyor.
Tamamen yenilenen C70'te, beş silindirli motorlar kullanılmış. Serinin üst versiyonu 2.5 lt. 220 HP gücündeki turbo motorla donatılmış. Araçta ayrıca 2.4 lt. hacimli, 170 ve 140 HP'lik iki de atmosferik motor yer alıyor. 2006'nın ikinci yarısında, 2.4 lt. 5 silindirli, 180 HP'lik dizel motor da yelpazeye katılacak. Tabii fiyat konusunda her şey belirsiz...

Mitsubishi'nin 'çetin ceviz'i

Japon üreticinin pick-up sınıfındaki temsilcisi olan L200, yeni dizel motor seçeneği ve geliştirilmiş konfor donanımlarıyla satılmaya başlandı.
Temsa Otomotiv Direktörü Yusuf Soner, L200'de ticari aracın gücüyle binek konforu ve şıklığının biraraya getirildiğini kaydederken, aracın, her türlü yol şartıyla başedebilen tam bir "çetin ceviz" olduğunu söyledi. Son yıllarda 4x4 pick-up'ların sevilmeye başladığını ve bu araçlara bir yöneliş olduğunun da altını çizen Soner, Mitsubishi L200'ün de, 4x4 versiyonuyla bu anlamda özel bir kitleye hitap ettiğini belirtti.
Geliştirilmiş L200, 4x2 ve 4x4 seçeneklerinin yanı sıra, tek ve çift kabin olarak da satılıyor. Modellerin tümünde kullanılan yeni turbo intercooler dizel motor, sınıfına göre ekonomik tüketim değerleriyle dikkat çekiyor. Mitsubishi L200'ün 4x2'nin yeni 2.5 Turbo Intercooler motoru 90 HP güç üretirken, 4X4'te sunulan 2.5 lt. motorsa 115 HP'lik. L200'ün tüm seçeneklerinde 5 ileri manuel ve otomatik vites alternatifi de sunuluyor. L200'ün donanımlarına bakıldığında, klima, 2006 model yılıyla birlikte standartlara eklenen spoyler tipli kasa koruması ve metal yan basamaklar dikkat çekiyor. Fiyatları ise tek kabin seçeneğinde 32 bin 592 YTL ile 53 bin 500 YTL, çift kabinde de 49 bin YTL ile 52 bin YTL olarak arasında değişmekte.

Renault: Bizim için çoktan AB'lisiniz

Renault Uluslararası Operasyonlar Direktörü Luc Alexandre Menard, "Türkiye bizim için AB'ye çoktan girdi. Clio III için yaptığımız 210 milyon euroluk yatırım Türkiye'ye güvenimizi gösteriyor. Biz Türkiye'nin Avrupa ülkesi olduğunu herekese iletiyoruz ve yatırımlarımıza devam ediyoruz" dedi.
Menard şöyle konuştu: "Clio III'ün bu fuarda dünya prömiyerini yaptık. Türkiye'de üretilen Clio III'ü lanse etmekten gurur duyuyoruz. İlk olarak Fransa'da üretilmeye başlanıp çalışmaları Bursa'da tamamlanan Clio III, 2006 yılının başında üretime başlıyor. Bizim için Frankfurt fuarında en büyük yenilik bu" diye konuştu.
10 yıl önceki Türkiye pazarı ile şimdiki pazar arasında büyük farklar olduğunu söyleyen Menard tamamen gelişen otomobil pazarının Türk Lirası'nın (TL) değer kazamasıyla güçlendiğini belirtti. Türkiye'nin özellikle batı Avrupa ülkelerine göre iyi bir ticari araç pazarı olduğunu kaydeden Menard, "10 yıl önce İspanya ve Almanya'da nasıl rekabet ediyorsak Türkiye pazarında da şimdi öyle rekabet ediyoruz" dedi.

Fabrika değeri arttı
Menard ayrıca "TL'nin değer kazanmasının Oyak Renault fabrikasının değer kazanmasını sağladığını da kaydederek, "2002'de 120 bin araç ürettiğimiz Bursa fabrikasında şimdi 180 bin araç üretiyoruz. Türkiye'deki fabrika için hem tedarikçiler hem de fabrika olarak verimliliği artırmak istiyoruz" diye konuştu.

Polo Ladies Cup'ı Almanlar da alkışladı

Sadece bayanlar arasında düzenlenen Türkiye'deki ilk tek marka kupası olma özelliğini taşıyan Volkswagen Polo Ladies Cup, Almanya'da da piste çıktı. Seçim günü olmasına karşın piste gelen çok sayıda Alman'ın da Türk yarışmacıları alkışlaması dikkat cekti.
Volkswagen Polo Ladies Cup'ın dördüncü ayağı, 18 Eylül'de DTM (Deutsche Tourenwagen Masters) yarışı öncesinde Almanya'da, EuroSpeedway Lausitz pistinde gerçekleşti. Binlerce seyircinin, Türkiye'den Doğuş Grubu üst düzey yöneticileri ve Volkswagen AG yetkililerinin izlediği yarış, birbirinden keyifli görüntülere ve heyecan dolu dakikalara sahne oldu.

Dacia Logan yetiştiremiyor

Renault çatısı altına girdikten sonra tamamen yenilenme atağına geçen Romen Dacia, geliştirdiği tamamı yeni ilk model olan ve geçtiğimiz yıl satışına başladığı Logan ile ummadığı bir başarı yakaladı.
Daha önce Renault 12'den türetilen modellerle Romen halkının sevgilisi olan Dacia, Fransız üreticiyle birleşmesinin ardından çıkarttığı Logan'ın başarısıyla rüzgarı arkasına almış durumda. Romanya pazarında iyi bir ivme yakalayan Dacia, şu sıralar gerek iç piyasaya, gerekse de dış pazarlara Logan yetiştirmek için çalışıyor.

Türkiye 3. pazar
Sürekli kapasite artırımıyla şu an günde 680 otomobil üreten Dacia fabrikası, Romanya'da üç hafta önce satışına başladığı, diğer pazarlarda da yakın zamanda piyasaya çıkartacağı Logan dizel nedeniyle daha fazla kapasite artırımına gitme çalışmalarını yapıyor. Üretiminin üçte ikisini iç pazara veren Dacia, geri kalan üçte birlik bölümü ise ihraç ediyor.
Öncelikli olarak gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye için geliştirilen Logan, Batı Avrupa pazarında da başarılı olmuş. Nitekim Fransa, şu an Logan'ın en çok satıldığı ikinci pazar durumunda. Üçüncü durumdaysa Türkiye geliyor.
Rusya ve Fas'ta montajı yapılmaya başlanan, İran, Hindistan, Kolombiya'da ise üretim hazırlıkları süren Logan'ın, 2006'nın ilk aylarında 1.6 16V motorlusunun satışına başlanması, İran'da pick up versiyonunun geliştirilmesi, 2007 gibi de station ve ardından yedi kişilik minivan kasa tiplerinin çıkması planlanıyor.

Saab 9-5'e gençlik aşısı

Saab, üst sınıf modeli olan 9-5 serisine gençlik aşısı yaptı. Ön ve arka tasarımıyla birlikte iç mekânında da pek çok unsurun yenilendiği 9-5 Sedan ve SportCombi, aralık ayından itibaren Türkiye'de de satışa sunulacak.

Daha saldırgan!
İsveçli üretici, 9-5'in ön bölümünü yeniden tasarlarken, daha önce fuarlarda sergilediği 9X konsept otomobilinden esinlenmiş. Neredeyse ön cam direğine kadar olan tüm ayrıntıları değişen 9-5'in, farları, ön tamponu, radyatör ızgarası ve kaputu değişenler arasında. Arka bölümdeyse stop lambaları, tampon ve bagaj kapağı, değişen unsurları.
İç mekân da kapsamlı sayılabilecek operasyon geçirmiş. Göstergeler ve orta konsol, orta konsoldaki havalandırma düğmeleri ve müzik sistemi de değişime ayak uydurmuş. Yeni döşeme seçenekleri de Saab 9-5'in tüm donanım versiyonlarına (Linear, Arc, Vector ve Aero) eklenmiş. Daha gizemli ve sportif bir ön görünüm kazanan 9-5, böylece motor kaputunun altındaki güçlü motorlarının ipuçlarını da veriyor. 9-5 serisinin en güçlü seçeneği olan Aero'da kullanılan 2.3 lt. turbo motorun gücü, yaklaşık 10 beygir daha artırılarak, 260 HP üretir hale getirilmiş. Bununla birlikte, Türkiye'de de satışına başlanacak, daha önce Saab 9-3'te de gördüğümüz 1.9 TID dizel motor seçeneği de, Saab 9-5'in yenilikleri arasında. 150 HP güç üreten bu motor, sportiflik konusunda serinin benzinli motorlarından hiç de aşağı kalır özellikler taşımıyor. Yeni 9-5'te, turbo beslemeli 150 (2.0 lt.), 185 (2.3lt.) ve 220 HP (2.3 lt.) benzinli motor seçenekleri de mevcut.

Kangoo yenilendi

Renault'nun özellikle sevimli tasarımı ve işlevselliği ile tanınan hafif ticari aracı Kangoo, makyaj operasyonu geçirdi. Yenilenmiş haliyle "Kangoo Generation" adını alan araç, 22 bin 270 YTL'den başlayan fiyatlarla Türkiye'de satışa çıktı.
Express (ticari) ve Multix versiyonlarıyla satılmaya başlanan yeni Kangoo, yenilenen ön pajuru ve jantlarıyla dikkat çekiyor. Multix'te ise bunlara ek olarak gövde rengi tamponlar ve sis farları göze çarpıyor. Express'te "Confort" ve "Grand Confort" donanım paketleri bulunuyor.
Kangoo Express Generation'da iki yeni koltuk döşemesi ve yeni tip radyo-teyp de mevcut. Grand Confort'daki standart "konfor paketi"ne dahil kolçak ve koltuk altı eşya gözleri de yeniliklerden.
Her iki versiyonda da standart olan "aktif paket", yoğun ticari aktivitesi olanlara yönelik. Yine her iki versiyonda da isteğe bağlı olarak sürücüyü koruyan metal ızgaralı ara bölmenin de bulunduğu "Fonksiyon paketi" alınabiliyor.

Yeni Honda Civic her yönüyle iddialı

Bu yıl Cenevre Otomobil Fuarı'nda 'konsept' olarak sergilenen, Frankfurt Fuarı'nda ise üretime hazır şekilde ortaya çıkan yeni Civic, ocak ayından itibaren Türkiye yollarına çıkmaya başlayacak. Üç farklı motor seçeneği bulunan aracın ilk etapta Türk pazarına 1.4 lt. (83 HP) benzinli versiyonu getirilecek. Mart ayında ise 1.8 lt'lik (140 HP) benzinli motorun satışına başlanacak.
30 yıldan fazla süredir "ismi hariç", pek çok değişim yaşayan Civic, sekizinci neslinde tamamen radikal bir değişime uğramış. Zaten tasarımcıları, onu yaratırken önceki Civic modellerini örnek almadıklarını söylüyorlar.
Sportif ve yuvarlak hatlara sahip yeni Civic'in önünde, bumerang benzeri bir far grubu karşımıza çıkıyor. Far grubu, radyatör ızgarasının olması gereken bölümle birlikte şeffaf ve tek parça tasarlanmış. Üçgen sis lambaları ise, ilgi çekici. Arka kapıların açma kollarıysa, camın içine gizlenmiş

Mitsubishi, L200'ünü Antalya'da tanıtacak

Türkiye'de Temsa tarafından temsil edilen Mitsubishi Motors'un pick-up sınıfındaki temsilcisi L200'ün tamamen yenilenmiş modelinin Avrupa lansmanı, Türkiye'de gerçekleştirilecek. Avrupa otomotiv basınının kalbinin atacağı organizasyon, aynı zamanda Türkiye için de bir tanıtım fırsatı olacak.
Mitsubishi'nin, zorlu Dakar Ralli'sinde yarışan Pajero Evolution modelinden esinlenerek geliştirdiği ve Avrupa'da 2006 yılının ilk yarısında piyasaya sunulması planlanan yeni Mitsubishi L200, Avrupalı gazetecilere, Antalya'da düzenlenecek test sürüşüyle tanıtılacak. 23 Ocak-24 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek L200 Avrupa lansmanına, 24 ülkeden yaklaşık 500 basın mensubu katılacak.

Otomatiği de olacak
Yeni L200, Mitsubishi'nin modern Avrupalı pick-up yaklaşımını yansıtıyor. Müşterilerin hem iş, hem de özel kullanımla ilgili tüm beklentilerini karşılamak üzere tasarlanan yeni L200, kamyonetin sağlamlığının yanı sıra, modern bir arazi otomobilinden beklenen tasarım, konfor ve güvenlik özelliklerini sunmakta. Araçta yepyeni 2.5 litre 136 HP'lik bir turbo dizel motor bulunurken, ayrıca isteğe bağlı olarak otomatik vites kutusuyla da alınabilecek.
Mitsubishi'nin lansmanı, Dacia'nın Logan modeli için Kapadokya'da düzenlediği dünya lansmanının ardından, bu tipteki ikinci büyük lansman niteliği taşıyor. Logan'ın pek çok önemli otomobil dergisinde kullanılan fotoğrafları, Kapadokya'da çekilmişti. Opel ise, spor modeli Astra GTC için Yunan ve Türk gazetecilere, Türk ve Yunanistan etapları da olan bir test sürüşü düzenlemişti

RAV4 gelişti, genişledi!

Japon üretici Toyota'nın hafif arazi araçları kategorisindeki modeli RAV4, gerek tasarımı, gerekse de teknolojisiyle, baştan aşağı yenilenmiş haliyle şubat ayından itibaren Türk pazarında satılmaya başlanacak.
Bu sınıfta referans olarak kabul edilen RAV4, üçüncü nesliyle bir öncekine göre hem genişlemiş, hem de gelişmiş. Yani 145 mm. daha uzun, 80 mm. daha geniş. Böylece içeride oturma alanları, yolcular lehine artış göstermiş.
Dış görünümü tamamen yenilenen RAV4, tasarım aşamasında eski modellerinden de detaylar almış. Daha yuvarlak ve aerodinamik hatlar dikkat çekerken, sportif görünümden de ödün verilmemiş.
Aracın iç tasarımı da tamamen modern ve sportif çizgiler taşıyor. Karmaşadan uzak kontrol paneli, yeni göstergeler ve dairesel biçimli, ancak üzerlerinde küçük düğmeler bulunan kontrol elemanlarıyla bezenmiş. MP3 çaları bile mevcut. Büyükçe ekran, (bizde kullanılamayan) navigasyon sistemi ve geri görüş kamerası için kullanılabiliyor. Bununla birlikte koltukların katlanmaları ve yarattıkları yükleme alanları da gayet başarılı.

Chevrolet'nin yeni sedanı martta geliyor

Chevrolet markasını, Avrupa'da küçük ve hesaplı otomobillerle büyütme kararı alan, bu amaçla da birkaç yıldır ciddi dönüşümler gerçekleştiren General Motors, bu iddiasını, 2006'da piyasaya sunacağı yeni modellerle de artırmayı amaçlıyor. İşte bu atağın bir parçası da, küçük sınıfta yer alan ve bir süre sonra Kalos Sedan'ın yerine geçecek yeni Aveo Sedan.
General Motors'un, Kore'de yeni kurduğu tasarım merkezinde tasarlanan ilk otomobil olarak şimdiden kayıtlara geçen Aveo, markanın imajına uygun olarak şekillendirilmiş. Her ne kadar, Kalos ile yan hatları açısından benzerlikler gösterse de, onun, özellikle iç mekan ve diğer boyutlarında daha büyük olduğunu söylemekte yarar var. Boyu 75mm., genişliği 40mm ve yüksekliği de 10 mm. artmış. Neye göre? Tabii ki Kalos Sedan'a (Notchback) göre... Unutmadan, bagaj hacmi de artmış!
Önden tam anlamıyla Chevrolet ailesine mensup olduğunu belirten "iri" logosuyla dikkat çeken Aveo, büyük, üç boyutlu farlarıyla da farkedilmekte. Arka bölümde de tamamen kendine has, yepyeni tasarımla şekillendirilen Aveo'nun iri stop lambaları ve şık bagaj üstü spoiler'i, bunu tamamlıyor...

Ucuz otomobil yarışına Toyota da katılacak...

Fransız üretici Renault'nun, Romen Dacia'yı kanatları altına almasının ardından yarattığı Logan, düşük fiyatlı otomobil sınıfının kapılarını açarken, Fiat'ın ardından, Japon Toyota'nın da iştahını kabarttı. Benzer bir otomobil için çalışmalar yaptığı konuşulan Toyota'nın, bu otomobili 2010 yılına kadar piyasaya çıkartacağı belirtiliyor.
Dacia Logan'ın, özellikle yeni sunulduğu Avrupa pazarında da umulmadık başarılar elde etmesi ve gelişmekte olan pazarların yanında, ikinci el otomobillere alternatif arayan Avrupalı ailelere hitap etmesi, Avrupalı ve Japon üreticileri de harekete geçirdi. Fiat, Albea temelleri üzerine inşa edeceği ve onay verilmesi halinde öncelikle Türkiye'de üretmeye başlayacağı yeni düşük fiyatlı bir model için çalışmalarını sürdürürken, Toyota da, bu yarıştan geri kalmayacağını Cenevre Otomobil Fuarı'nda belli etti.

Ford'un ikizlerine Murat Güler imzası

Ford'un Köln'deki tasarım ekibinde yer alan ve adını yeni Focus Hatchback ile duyuran Murat Güler, firmanın yeni aracı S-Max ve ikiz kardeşi olarak tanımlanabilecek yeni Galaxy'nin tasarımlarının büyük bölümünü gerçekleştirerek bir başarıya daha imza attı.
Araçların birbirine benzer ön tasarımlarının yanı sıra, fark yaratan arka bölüm tasarımının kendisine ait olduğunu söyleyen Güler, S-Max ve Galaxy'nin gerek yan çizgilerinin ortaya çıkışında ve gerekse de iç mekânın oluşturulmasında da katkısı bulunduğunu belirtiyor.

Peugeot 207 Türkiye'de

Peugeot'nun Türkiye'de de merak uyandıran küçük sınıftaki modeli 207, 24 bin 300 YTL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Üç kapılı ve beş kapılı gövde versiyonları bulunan 207, popüler model 206 ile 307 arasında konumlandırılıyor.
Fransız üreticinin son dönem modeli olan 207, bazı unsurlarıyla 206'ya benzetilse de, tamamen farklı ve daha geniş bir otomobil.
Daha şişkin duran bir tasarıma sahip 207'de dinamik çizgiler hakim. 206'ya göre 200 mm daha uzun, 65 mm daha geniş olan araç, böylelikle sınıfına göre geniş bir iç mekân sunuyor. Tamamen farklı bir iç mekân ve gösterge paneliyle şekillendirilen 207'nin malzeme kalitesi de oldukça başarılı.

Dört motor
İlk etapta ikisi dizel, dört motor seçeneğiyle satışa çıkan 207'nin, üç kapılı ve giriş seviyesi kabul edilen versiyonunda 1.4 lt 70 HP'lik benzinli motor var. Diğer seçenekleriyse 1.4 lt 90 HP benzinli, 1.4 lt 70 HP ve 1.6 lt 90 HP'lik dizel motorlar oluşturuyor.
'Comfort', 'Trendy' ve 'Premium' olmak üzere üç farklı donanım paketine sahip araçlar, şimdilik manuel vites kutusuyla satılıyor. Otomatik ise, yakın zamanda eklenecek. Bununla birlikte aracın daha güçlü ve sportif versiyonunun da, yılın sonlarına doğru satılmaya başlanması bekleniyor. Nitekim 'GT' olarak anılan bu modelde kullanılacak 16 lt turbo beslemeli 150 HP'lik motor, BMW ile ortaklaşa geliştirilmiş.
Zengin donanımlarıyla ve ilginç ayrıntılarıyla dikkat çeken 207'nin giriş seviyesindeki modeli olan üç kapılı versiyon, 24 bin 300 YTL'ye satılıyor. Şu an 207'nin Türkiye'deki en pahalı versiyonuysa 32 bin 400 YTL ile 1.6 dizel. ABS, Acil Fren Yardımı (AFU), Elektronik Fren Gücü Dağılımı (REF), yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon simidi, özel koku haznesi, klima, radyo / CD çalar gibi unsurlar, aracın standart ve isteğe bağlı donanımları arasında yer alıyor

Chevrolet 4x4'e de giriyor

Avrupa'da yeniden yapılanarak, tamamen uygun fiyatlı modellerle kendini kabul ettirmeye çalışan General Motors, Chevrolet markasıyla küçük, orta ve orta üst sınıftaki binek otomobilleriyle ummadığı bir başarı yakalamıştı. Türkiye'de de hatırı sayılır satış rakamları yakalayan Chevrolet, birçok açıdan kendisi için 'ilk' olma özelliği taşıyan Captiva'yı hazırlıyor.
Ekim ayından itibaren Türkiye'de de satışına başlanacak Captiva, öncelikle Avrupalı Chevrolet'in ilk 4x4 aracı. Bununla birlikte ilk dizel motorlu ve ESP'li (Elektronik Denge Programı) aracı aynı zamanda.
Kore'deki tasarım stüdyolarında şekillenen Captiva, Chevrolet'in Avrupa ürün serisinin son ürünü. 7 koltuklu olarak tasarlanan Captiva, önden Chevrolet'in tüm marka kimliğini yansıtırken, arkadan da tam anlamıyla kendine has bir görüntü çiziyor. Daha önce fuarlarda konsept olarak sergilenen S3X'in neredeyse bozulmadan üretime taşınmış hali diyebiliriz.

Türkiye'ye sadece dizel
Sportif tasarımı ve geniş iç mekânıyla dikkat çeken Captiva, ikisi benzinli, toplam 3 motor seçeneğine sahip olmakla birlikte, Türkiye pazarına sadece 2.0 lt. dizel motorla getirilecek. Tabii en üst donanım seviyesiyle ve otomatik vitesli olarak. Yıl sonuna kadar 450-500 adet Captiva satmayı hedefleyen GM Türkiye, bunu 2007'de dört haneli rakamlara taşımayı planlıyor.
Yeni Captiva'da kullanılan dört silindirli 150 HP'lik motor, ileriki zamanlarda Chevrolet'in diğer modellerinde de kullanılacak. Örneğin Epica'da. Motor, fabrika verisine göre 100 km'de ortalama 7,4 litre tüketiyor. Dört tekerlekten çekiş sistemiyse, otoyolda önden olan çekiş gücünü, gerektiğinde arka tekerlekleri de devreye alarak kendisi ayarlıyor. Tabii DCS (İniş Kontrol Sistemi) ve ESP de, bu çekiş sistemine bağlı. Ancak GM'nin, bu aracı katıksız bir arazi aracı olarak değil, hafif arazi koşullarında da hizmet edecek bir model olarak gördüğünü söyleyelim. Zira SUV olarak adlandırılan lüks 4x4'lerin, Avrupa'da da yüzde 90 oranında sadece asfaltta kullanıldığını onlar da biliyor.
Aracın standart donanımları da hayli zengin tutulmaya çalışılmış. Türkiye'ye büyük ölçüde deri döşemeyle getirilecek. Fiyatınınsa 45-50 bin euro civarında olması bekleniyor.

Alfa Spider - Efsanenin muhteşem dönüşü

Alfa Spider özgürlüktür. Alfa Spider teknolojidir. O, dünya yollarında şov yapan bir İtalyan harikasıdır. Alfa Spider, otomobil dünyasının unutulmazları olan Guiletta Spider ve Duetto'nun mirası, Alfa Romeo'nun efsanevi üstü açık spor otomobilidir. 76. Cenevre Otomobil Fuarı'nda "2006 yılının cabriosu" seçilen Alfa Spider, yeni Alfa Romeo jenerasyonunun ödüllü çocuğudur.
Alfa Romeo Tasarım Merkezi ile İtalyan stilini dünyaya tanıtan Giugiaro ve Pininfarina'nın ortak çalışmasından doğan Alfa Spider, her yönüyle gerçek bir İtalyan. Alfa Romeo'nun geleneksel özelliklerine sıkı sıkıya bağlı olan Spider, sadece zarafeti ve güzelliğiyle değil, yenilikçi teknolojilerle donatılmış içeriği ve gücüyle de, efsanenin geri dönüşünü müjdeliyor.
O, yoldan her geçişinde uğruna törenler yapılan İtalyan stilidir.

Alfa Spider - Rüzgarın çocuğu
Rüzgarla uyumlu akıcı çizgiler. Her yolculuğu bir rüyaya çevirecek sportif his ve İtalyan karakteri. Başka hiçbir otomobille kıyaslanamayacak ön hatlar. Alfa Romeo'nun üstü açık otomobillerinin geleneğini sürdüren Alfa Spider'ın zarif arka bölümü, otomobil tarihine damgasına vurmuş, 1950'lerin efsanevi Giulietta Spider'ına açık bir gönderme yapıyor. 4396 mm uzunluk ve 1830 mm genişliğe sahip etkileyici dış boyutları,
Alfa Spider'ın geniş iç mekan hacmi hakkında bize bir ipucu verirken; elektrikle çalışan tavanı, hem teknoloji, hem de tasarım anlamında kendi sınıfındaki otomobillerin üzerinde bir klas sunuyor. Alfa Spider, sürücüsünü her yolculukta özgürlük duygusuna bir adım daha yaklaştırırken, hayal gücünün sınırlarını sonuna kadar zorluyor.

Alfa Brera - Hayaller gerçeğe dönüşüyor

2002 Cenevre Otomobil Fuarı’na “konsept” bir otomobil olarak damgasını vuran ve Giorgio Giugiaro imzasını taşıyan, İtalyan otomobillerinin en mükemmel temsilcisi Alfa Brera şimdi Türkiye’de! Yüksek performans, lüks bir sedanın konforu, zarif bir tasarım ve yenilikçi teknoloji... Hepsi, Alfa Brera’da hayat buluyor. 2+2 kişilik bir coupé olarak tasarlanan Alfa Brera, en usta otomobil tutkunlarında bile hayranlık uyandıracak özelliklere sahip. Alfa Brera, maksimum sürüş keyfi sağlayan, heyecan verici bir otomobil.

En büyük İtalyan tasarımcılarından birinin kaleminden çıkan Alfa Brera, hepsi birbirinden prestijli uluslararası ödüllere sahip:


Dünyanın en önemli otomobil fuarlarından biri olan 2002 Cenevre Otomobil Fuarı’nda “Fuar’ın En İyisi”
Villa d’Este Elegance Yarışması’nda, prototip sınıfında “Fuar’ın En İyisi”
2002 Bibendum Ödülleri’nde “Dünyanın En Zarif Otomobillerinden Biri”
2002 Süper Otomobiller Rallisi’nin Paris-Monte Carlo ayağında "En Heyecan Verici Otomobil"

Yeni Alfa GT

Şimdi duygularınız ve mantığınız aynı şeyi söylüyor: Gösterişli zarafeti ve üstün performansı bir araya getiren, kusursuz kontrol ve benzersiz güvenlik sağlayan bir otomobil. Güçlü, konforlu ve sezgisel sürüş deneyimi arayanları heyecanlandıracak, ateşli bir ruh. Yani Alfa GT.

Alfa GT; üstün performansı ve kalıpları kıran konfor anlayışıyla mantığınıza, yansıttığı Alfa Romeo geleneği ve tutkusu ile duygularınıza hitap ediyor. Ve ortaya mantığınızla sevip, duygularınızla seçebileceğiniz bir otomobil çıkıyor. Artık duyguların ve mantığın yolu bir.

Alfa 159

Alfa 159 ile, Alfa Romeo'nun sportif sedanlarının tasarımında yeni bir çığır açılıyor. En son teknolojik yeniliklerin kullanımı ile dinamizm, konfor, aktif ve pasif güvenlik konusunda en üstün niteliklere sahip olan Alfa Romeo, sınıfından çok daha ötede, benzersiz bir sedan halinde karşımıza çıkıyor.



Aynı zamanda, Alfa Romeo otomobillerinin kendine has karakteri ve sportif tarzının yanı sıra, İtalyan sürüş stili de eksiksiz bir şekilde korunarak araçla sunuluyor.

Tüm bilgiler,açıklamalar ve resimler tamamen bir fikir vermek amaçlıdır. Asıl ürün özellikleri ve donanım seviyesi farklılık gösterebilir. Alfa Romeo, ürünlerinde gerekli gördüğü herhangi bir değişikliği yapma hakkına sahiptir. Resmedilen donanımlardan bazıları Türkiye için mevcut değildir.

Alfa Romeo 147, 5 kapı

Zarif ve sofistike, spor ve şık. Yeni Alfa 147, Alfa Romeo geleneğini ve yeni bir yaşam tarzını temsil ediyor. Tamamen yeni donanımlarla zenginleştirilen yeni Alfa 147, kompakt ve ince hatları ile tüm dikkatleri üzerine toplamayı çok iyi biliyor. Estetik arka detayları, gövdeyle bütünleşmiş arka kapı kolları, uzun ve üçgen farlarıyla yeni Alfa 147, zarafet ve sportifliğin mükemmel bir sentezi.

Alfa 147, 3 kapı

Zarif ve sofistike, spor ve şık. Yeni Alfa 147, Alfa Romeo geleneğini ve yeni bir yaşam tarzını temsil ediyor. Tamamen yeni donanımlarla zenginleştirilen yeni Alfa 147, kompakt ve ince hatları ile tüm dikkatleri üzerine toplamayı çok iyi biliyor. Estetik arka detayları, gövdeyle bütünleşmiş arka kapı kolları, uzun ve üçgen farlarıyla yeni Alfa 147, zarafet ve sportifliğin mükemmel bir sentezi.

BMW X6

BMW X6, mükemmel bir araç konseptiyle BMW X ailesini genişletiyor ve aynı zamanda tamamen yeni bir segment yaratıyor: Sports Activity Coupé segmenti. BMW X6, bir spor aracın etkileyici performansına, SAV'nin cömertliğine ve büyük bir Coupé'nin atletik yapısına sahip.

Yeni BMW X6 ile BMW, BMW X ailesinin en sportif ve çevik temsilcisini hayata geçiriyor. Estetiği büyüleyici olup Coupe'ye özgü bir zarafete sahip. Kuvvetli ve geniş hatları, BMW X6'yı görsel olarak mükemmel bir araca dönüştürüyor

Renault Clio RS

Fransız otomobil üreticisi Renault'un ilk olarak 2006 Frankfurt Otomobil Fuarı'nda otomobilseverlerin beğenisine sunduğu Clio RS modeli, Renault Sport ailesininde önemli bir yer tutuyor. Dinamik tasarımıyla ön plana çıkan Clio RS, ön çamurluklarda konumlandırılan hava dağıtıcıları ve arka tamponun altına yerleştirilen difüzör sayesinde diğer Clio modellerinden hemen ayrılıyor. Sportif hatların sahip olduğu Clio RS'de, maksimum performans imkanı ve sınıfında raslanmayan özelliklere yer veriliyor.

Tasarım :
Clio RS aerodinamik yapısı uzun çalışmalar sonucunda geliştirilmiş. Aracın kolaylıkla tanınabilen orijinal hatları atletik kavisleriyle göze çarpıyor. Özel tasarımlı kasa yanları ile otomobilin silueti daha güçlü ve enerjik bir görünüşe sahip. Genişletilmiş ön ve arka çamurlukları, alçaltılmış kasası, kaslı yan panoları ile hava tahliye ızgaraları ve hava dağıtıcısı aracın sportif ve aerodinamik karakterini güçlendiriyor.Ön tampon üzerindeki petek görünümlü geniş hava giriş ızgarası motor kaputunun altında yatan Renault Sport Technologies tarafından geliştirilmiş olan 2.0 litrelik atmosferik motorun nasıl bir potansiyele sahip olduğu hakkında büyük fikir veriyor.

4X4 Sedici Türkiye Yollarında

Fiat Sedici, geçtiğimiz Şubat ayında İtalya’nın Torino kentindeki Kış Olimpiyatları’nda yapılan dünya prömiyerinden kısa bir süre sonra Türkiye pazarında satışa sunuluyor. SUV (Spor Amaçlı Otomobil) sınıfının yeni yıldızı olan Fiat Sedici, farklı tasarımı ile Türk tüketicisinin aradığı özellikleri ile 4x4 düşkünü otomobilseverlerin gözdesi olacak. Sedici, İtalya’da lanse edildiğinden bu yana 6 ayda yakaladığı satış başarısı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Volkswagen’dan 7 vitesli DSG

2002 yılından bu yana 1 milyonun üzerinde araçta kullanılan, 6 vitesli DSG şanzımanın ikinci nesli, Şubat 2008’den itibaren Golf ve Golf Plus’da kullanılacak.

Daha kompakt ve daha hafif yeni nesil, şanzıman ileri 7 vitesli olacak. En önemli özelliği ise, 6 vitesli şanzımandan farklı olarak, balataları yağlı değil kuru olacak.

Volkswagen şanzımanı ilk etapta 122 beygir gücündeki 1.4 litrelik TSI motorda ve 1.9 litrelik 109 beygir gücündeki TDI modellerinde kullanacak. Şanzımanın iletebildiği en yüksek tork 250 Nm.

7. vitesin eklenmesi ile şanzımanın düşük vitesleri daha iyi bir hızlanma için kısa oranlı, büyük vitesleri ise ekonomi için daha uzun oranlı tasarlanmış. Yeni şanzıman ile donatılan Golf/Golf Plus 1.9 TDI, 6 vitesli DSG ile kıyaslandığında, 100 kilometrede 0.7 litre daha az yakıt tüketiyor.

Firma 7 vitesli DSG’nin, 6 vitesli DSG’nin yerini almayacağını, iki şanzımanın da opsiyonel olarak sunulacağını ifade ediyor

HYUNDAİ'DEN ÖNEMLİ BİR AYRILIK!

Çalışma hayatımdaki en büyük idealim, Devletim’in belirlemiş olduğu 20 yıllık çalışma süremi bitirerek ülkeme olan hizmetimi yerine getirmekti. Bu amaçla da, bir süre önce kendi isteğimle vermiş olduğum istifamla; 4 Ocak 2008 tarihi itibariyle emekliliğim sebebi ile Hyundai’den ayrılıyorum.


Bir yandan, son 12 yıldan bu yana hizmet verdiğim markamdan, değerli yöneticilerimden, sevgili çalışma arkadaşlarımdan ve sizlerden ayrılmak zor gelse de, bir yandan da hedefimi gerçekleştirmiş olmanın huzurunu ve çalışma hayatının etik kurallarından ödün vermeden bu süreci tamamlamış olmanın da gururunu yaşıyorum.


Hyundai’deki çalışma hayatımda edinilebilecek en değerli tecrübeleri edindiğime inanıyorum. Bunun içinde bana olan destek ve güveninden dolayı başta Sayın Ali Kibar olmak üzere Hyundai’deki tüm yöneticilerime ve çalışma arkadaşlarıma içtenlikle teşekkür ediyorum.


Şimdi de çalışma hayatımdaki ikinci idealim olan ve kısa bir süre önce Üniversite’de Öğretim Görevlisi olarak başlamış olduğum görevimi daha da yoğunlaştırarak sürdürmek istiyorum. Böylece çalışma hayatında edindiğim tecrübelerimi çok sevgili öğrencilerimle paylaşma fırsatını bulabileceğim. Bunun yanısıra Mesleki Dernekler’de sürdürmüş olduğum çalışmalarıma da gönüllü olarak devam etmek istiyorum


Siz değerli Basın Mensubu Arkadaşlarımla hep iyi ilişkiler içinde olduk. Bunun aksi olması gerçekten mümkün olamazdı, çünki sizlerin sebatkar, çalışkan, tüm zorlu ve yoğun çalışma koşullarına rağmen biz firma yetkililerine karşı göstermiş olduğunuz anlayış, özveri ve iyi niyetiniz her zaman takdire değerdi.


Bir kez daha göstermiş olduğunuz ilgi ve desteğiniz için çok teşekkür ediyor, Hyundai markasına şu ana kadar vermiş olduğunuz desteğinizin bundan sonra da artarak devam edeceği konusundaki inancımının tam olduğunu da belirtmek istiyorum.


Tüm bunların ışığında, sahip olduğu yüksek teknoloji ile yenilikleri ve gelişimleri yakından takip eden, Hyundai markasının bundan sonra daha da iyi yerlere geldiğini görmek benim için ayrı bir sevinç kaynağı olacaktır.

Toyota yaşlı beyinleri video oyunuyla harekete geçirecek

Daha önce ’Brain Age’ isimli video oyununu tasarlayan Nintendo mühendisleri ile geliştirilen bu sistem 55 ve üzeri yaştaki kişileri ilgilendiriyor. Nintendo’nun geliştirdiği ve beyin jimnastiğine olanak sağlayan program sayesinde yaşlıların zayıflayan beyin fonksiyonlarını harekete geçirmeyi hedefleyen bu oyun, Toyota’nın ilerde otomobillerde kullanacağı sistemin temelini oluşturuyor.

Araçtan bağımsız olarak taşınabilir bir monitör vasıtasıyla da kullanılan bu programın amacı, beyin aktivitesini arttırarak araç kullanmayı beyin jimnastiği ile iç güdüsel bir refleks haline dönüştürmek. Toyota mühendislerinin bu sistemle ulaşmayı hedefledikleri nokta ise araç kullanıcısının beyin ve duygu aktivitelerini analiz sürücülere yardımcı olabilmek. Şimdilik araçtan ayrı olarak geliştirilen bu sistem otomobillere dahil edildikten sonra, zayıf reflekse sahip yaşlıların yanlışlıkla fren yerine gaz pedalına basması durumunda dahi araca müdahale edebilecek. Toyota 5 yıl içinde bu sistemi seri üretim otomobillerde kullanmayı hedefliyor

Öğrenciler tahtadan spor otomobil tasarladı

Uzay teknolojisinden savaş endüstrisine kadar birçok alandan materyal devşiren otomotiv sektöründeki tasarımcılar şimdi de gözlerini marangozların kullandıkları hammadde olan tahtaya dikmiş durumda. North Carolina Eyalet Üniversitesinde öğrenimlerine devam eden birkaç yüksek lisans öğrencisi, bilgisayar ortamında ana materyali tahta olan spor bir araç tasarladı. Kendi tabirleriyle birşey satmaya veya dünyayı kurtarmaya çalışmadan, "herkes ağaç otomobil kullanmalı" gibi bir düşünceyi ise hiç barındırmadan, yalnızca değişik materyallerin kullanımı ve yaratıcılığı ön plana çıkarmak için tasarlanan aracın 1130 kilogram olması hedefleniyor. Aracın şasisinden motorunun belli bölümlerine kadar her yerinde tahtanın kullanıldığı araca talaş veya kıymık da anlamına gelen ’Splinter’ ismi verilmiş. Ayrıca ’Splinter’, 600 beygir güç üretebilen Northstar V8 motoru sayesinde teorik olarak saatte 300 kilometrelik maksimum hıza ulaşabilecek.

Schumacher, ’Schumix’ olup savaş arabasıyla yarışacak

Medya dünyasındaki birçok projede yer alarak ismini sürekli duyduğumuz Michael Schumacher, en son Almanya’da bir Türk taksi şoförü Tuncer Yılmaz’ın aracını havaalanına gidene kadar kullanarak şampiyon olmuş gibi gündeme oturmayı başarmıştı. 7 kez dünya şampiyonu olup Formula 1’den emekli olmasına rağmen adı hala motorsporları ile anılan Schumacher, sinema dünyasında da yıldızı hızla parlayan starlardan biri olarak dikkat çekiyor. İlk kez ’Cars’ filminde bir Ferrari F430’a sesiyle hayat vererek sinema dünyasında yer alacağının sinyallerini veren Schumacher, şimdi de Fransız yapımı bir filmde rol alarak beyaz perdeye adım atmaya hazırlanıyor. Dünyanın en önemli çizgi romanlarından biri olan Asterix’in yeni filminde rol alacak olan Michael Schumacher’e Jean Todt da eşlik edecek.

R8’in önce konsepti, şimdi gerçeği film yıldızı oldu

Audi’nin yeni spor modeli R8 hakkında ipuçları veren konsept araç büyük beğeni toplamıştı. Filmin geçtiği 2035 yılına aitmiş gibi duran tasarıma sahip RSQ’nun en çok dikkat çeken özelliği ise aracın tekerlekler üzerinde yol almamasıydı. Aradan geçen 3 yılın ardından Audi, bu konsept modelden yola çıkarak yarattığı yeni spor modeli R8’i bu yıl başında piyasaya sundu. Eylül ayından bu yana Türkiye’de de satılan Audi R8, konsept versiyonu gibi yine film yıldızı oldu. R8, 2008 yılında vizyona girecek ’Iron Man’ isimli bir başka Hollywood yapımında rol alıyor.

Model yağmuru dinmeyecek

2008 yılında ise yeni model yağmuru devam edecek. Şimdiden 24 markanın 47 yeni modelini önümüzdeki yıl Türkiye yollarına çıkarması bekleniyor. 2007’de yaşanan bu model yağmurunda ’Made in Turkey’ imzalı yeni modeller önemli bir rol oynadı. Son yıllardaki başarılı performansıyla dünya otomotiv liginde üst sıralara tırmanan Türkiye’de bu yıl içinde 7 yeni modelin üretimine başlanırken, 6’sı piyasaya sunuldu

28 Aralık 2007 Cuma

4x4 Almak için Beklemeyin

Bu kampanya 05 – 30 Kasım 2007 tarihleri arasında geçerlidir.
** NHTSA’ nın (National Highway Traffic Safety Administration-Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi) yaptığı son çarpışma testlerinin sonucunda, 2007 model Hyundai Santa Fe güvenlikteki en yüksek not olan 5 yıldız aldı. Bunun yanı sıra IIHS’nin (Insurance Institute for Highway Safety - Otoyol Güvenliği için Sigorta Enstitüsü) çarpışma testinde tüm modeller arasında en iyi dereceyi elde ederek, Amerika’nın en güvenli 21 aracı arasına girdi.

Yeni Opel Corsa GSi

Opel, Barcelona Otomobil Fuarı’nda yeni Corsa GSİ modelini tanıtıyor. 150 HP gücündeki turbo beslemeli benzinli motora sahip GSi’ni
amacı, 125 HP gücündeki Corsa Sport 1.7 CDTI ve 192 HP gücündeki Corsa OPC arasındaki boşluğu doldurmak.

Opel nihayet ürün gamına GSİ modelini de katmaya karar verdi. Kaputunun altında saklı olan 1.6 litre Ecotec motor, maksimum 210 Nm torku tekerleklere aktarma başarısını gösteriyor. 0-100 km/s hızlanmasını 8.1 saniyede tamamlayan sportif Opel, 7.9 lt/100km Yakıt tüketimiyle de göz dolduruyor. Maksimum 210 km/s’lik hıza ulaşmasını sağlayan sportif yürüyen aksam ve bu hızda güvenli sürüşü destekleyecek ESP standart donanımda bulunuyor. Gsi modeli standart modele göre önde 18, arkada 15 milimetre daha alçak geleneksel Corsa modellerinden farklı olarak ön dudak spoyler, tavan spoyleri ve farklı arka tampon, gövde renginide boyamış marşpiyeler, krom kaplı egzoz çıkışı ve 17 inç alüminyum alaşım jantlar bulunuyor. otomobilde hakim olan siyah renk iç mekanda etkisinigösteriyor. Spor koltuklarda, deri direksiyon simidinde ve emniyet kemerleri gibi. Ayrıca bu kadar sportif vurgular, alüminyum pedallarla bir bütünü tamamlarcasına ahenk içerisindeler. Sportif üç kapılı modelin yanında, beş kapılı karoser seçeneği de bulunuyor. Şu an Opel, GSi modeli için herhangi bir satış rakamı belirlemese de, yaklaşık olarak Avrupa satış fiyatı 21-22.000 Euro arası olması bekleniyor. Hemde dört gözle.

BMW 1 Serisi Cabrio

BMW`nin merakla beklenen modeli 1 Serisi Cabrio yüzünü gösterdi. Dinamik tasarımı, düşük yakıt tüketimi, Cabrio keyfi ve BMW Efficient Dynamics anlayışıyla 1 Serisi Cabrio, BMW`nin dinamizmini her ayrıntısında hissettiriyor. Üstün sürüş özellikleri, çekici dış tasarımı, konfor ve güvenlik donanımlarıyla kullanıcıların gözdesi olan BMW 1 Serisi`nin son yıldızı 1 Serisi Cabrio, otomotiv sektörüne damga vurmayı hedefliyor. Cabrio tutkunluğunu önceki modellerindeki başarısı ve dinamikliğiyle ispat eden BMW`nin, son Cabrio`su 1 Serisi de geçmiş dönemin başarılarının izlerini kolaylıkla yansıtıyor.

BMW`nin son gözdesi 1 Serisi Cabrio, 22 saniye süren seranatını 40 km/s hıza kadar devam ettirebiliyor. Üstü açık otomobil keyfinin ilk dakikaları da bu 22 saniyeyle başlıyor. BMW`nin teknoloji, dinamizm ve performans genlerini ruhunda taşıyan 1 Serisi Cabrio, özel tavan renkleriyle de tasarım konusundaki farklılığını ortaya koyuyor. Klasik siyah, bej veya dünyada ilk defa metalik dokulardan örülmüş kumaş bir malzeme olan antrasit gümüş lekeli bir tavan rengi de BMW 1 Serisi Cabrio`nun dış tasarımını daha dikkat çekici hale getiriyor.


Kışkırtıcı tasarım

Her BMW modelinde olduğu gibi 1 Serisi Cabrio`da tasarım yönünden BMW`nin dinamizm ve kışkırtıcılığını yansıtıyor. Ön tasarımında BMW`nin sembolü farlar ve böbrek şeklinde büyük ızgara 1 Serisi Cabrio`nun ön tasarımının belirleyici özellikleri. Dikkat çekici olarak yatay omuz çizgisi, uzun çerçevesiz kapılardan bagaja kadar uzanırken, otomobilin ön ve arka çizgilerini de keskinleştiriyor. Arka tasarımın önemli hatlarını oluşturan LED stoplar 1 Serisi`nin arkasında kalanlara da güzel bir görsel şölen sunuyor. 1 Serisi`nin en üst modeli olan 135i Cabrio`da 17 inçlik alaşım jantlar arka difüzör sportifliğin bir diğer yansımaları İç tasarımında kokpitin geniş yatay çizgileri dikkat çekici bir ayrıntı durumunda. Tavan kapalıyken 305 litre, açıkken 260 litre olan bagaj ile uzun yolculuklar için gerekli alan bulunuyor. BMW 3 Serisi ve 6 Serisi Cabrio modellerinde kullanılan ve güneş ışığının kızıl ötesi ışınlarını yansıtan Sun Reflective Leather Teknolojisi 1 Serisi Cabrio`da da kullanılıyor. BMW üretim sırasında bu "Soğuk pigment"leri kullanan teknolojiyi sunan ilk üretici olarak yenilikçiliğini de gösteriyor. Geleneksel deri döşemelerle karşılaştırıldığında bu teknoloji, koltukların yüzey ısısını 20 dereceye kadar düşürüyor.

BMW 3 Serisi Cabrio`dan gelen bir diğer özellik de klima sistemi için spesifik ayarlamalardır. Standart "hafif", "orta" ve "yoğun" seçenekleriyle beraber, sistem tavanın açıldığını algılar ve otomatik olarak "cabrio" moduna geçer. Bu durumda, havalandırma kontrolü havalandırma yoğunluğunu korumak için iç ısıya değil dışarıdaki ısıya ve güneş ışığı faktörüne göre tepki verir.

"Hayat birden başlar" felsefesiyle yola çıkan BMW 1 Serisi, Cabrio versiyonunda da güvenliği ön planda tutuyor. Özellikle Cabrio otomobiller için önemli bir güvenlik ölçütü olan takla sensörleri, BMW 1 Serisi Cabrio`nun da olmazsa olmazı. Tehlike anında ek koruma grubuyla donatılmış ve takla sensörleriyle geliştirilmiş güvenlik çemberi aktif hale gelir. Bir saniyenin altında bir sürede arka koltuklardan çıkan güvenlik çıtalarıyla sürücü ve yolcu güvenliği maksimize edilir.

Dinamizm sunan motor seçenekleri

Üstü açık otomobil kullanmanın keyfini 1 Serisi Cabrio modelleriyle yaşamanın 5 farklı yolu bulunuyor. 4 benzinli 1 dizel motor seçeneğiyle satılacak. Tüm motor seçenekleri düşük emisyon oranları ve yakıt tüketimlerine rağmen yüksek performans, sürüş keyfi ve dinamizm sunuyor. Tüm modellerde sunulan 6 ileri manuel ve otomatik şanzıman seçenekleri, farklı taleplere cevap vermeyi hedefliyor.

118i Cabrio, 4 benzinli motorun başlangıç seçeneği. 4 silindirli 2.0 litrelik motoruyla 6000 d/d`de 143 bg maksimum güç ve 4250 d/d`de 190 NM tork üretiyor.118i Cabrio`nun 0-100 km/s hızlanma süresi 9.3 saniye ve maksimum 210 km/s hıza ulaşabiliyor.

120i Cabrio, 4 silindirli 2.0 litrelik benzinli motoruyla 6700 d/d`de 170 bg güç sunuyor. 4250d/d`de 210 Nm tork verileriyle göz dolduran 120i Cabrio 0-100 km/s hızlanmasını 8.4 saniyede tamamlıyor. 225km/s`lik son hız verileri 120i`nin dinamizmini yansıtıyor.

125i Cabrio, sıralı 6 silindirli 3.0 litre hacmindeki benzinli motoru, magnezyum ve alüminyum alaşımla üretiliyor. Çift Vanos ve VALVETRONİC teknolojili 3.0 litrelik benzinli motor 218 bg`lik gücü 6100 d/d`de üretiyor. 2500 d/d`de maksimum 270 NM`lik torkuyla da düşük devirlerde dahi keyifli ve performanslı bir kullanım sunuyor. 0-100 km/s hızlanmasını 6.8 saniyede tamamlayan 125i Cabrio, 236 km/s`lik maksimum hıza ulaşabiliyor. 125i Cabrio, 195 g/km ?lik CO2 emisyonuna sahip.

135i Cabrio, 1 Serisi Cabrio`nun en üst versiyonu ve en performanslısı. Bu model, sıralı 6 silindirlik benzinli bir güç ünitesine sahip. Çift turbo teknolojisiyle üretilmiş bu üstün performanslı motor, verileriyle de göz dolduruyor. 3.0 litrelik benzinli 135 Cabrio, maksimum 306 bg`lik gücünü 5800 d/d`da verebiliyor.400 Nm`lik maksimum torkunu 1300 ile 5000 d/d`de arasında verebilmesi de135i Cabrio`nun her an atılmaya hazır bir yapısı olduğunu ve her devirde keyifli bir kullanım sunduğunun işaretleri. 0-100 km/s hızlanmasını 5.6 saniyede tamamlayan 135i Cabrio maksimum 250 km/s saat ( limitli) hıza ulaşabiliyor.

120d Cabrio, 1 Serisi Cabrio`nun tek dizel motor seçeneği olan 120d Cabrio`da, turbo beslemeli direkt enjeksiyon teknolojisiyle birlikte Dizel Partikül Filtresi de standart olarak sunuluyor. 4000 d/d`de 170 bg`lik maksimum güç verileri ve 1750-3000 d/d arasında sunduğu 350 Nm torkuyla performans ve dinamizm sunuyor. 8.1 saniyede 0-100 km/s sprintini tamamlayan 120d Cabrio, sportif ruh ve dizel uyumunun muhteşem bir sonucu.

EfficientDynamics farkı

Fren Enerjisi Yenileme sistemi tüm BMW 1 Serisi Cabrio modellerinde standarttır. Motorun fazla çalışması veya fren esnasında kaybolacak gücü dengeleyen Alternatör Kontrolü ve ekonomik sürüşün yeni unsurlarından Uygun Vites Göstergesi, 1 Serisi Cabrio`nun diğer özellikleri.

BMW`nin bir başka yeniliği de klimada gizli. Yeni teknoloji klima sistemiyle birlikte klimanın kullanılmadığı zamanlarda gereksinimi sadece 200 wattır. Bu ölçüt klasik klima sistemlerinin yüzde 10`una denk gelmektedir. 135i Cabrio dışındaki tüm modellerde Elektronik Destekli Direksiyon sistemi bulunmakta ve bu sistem direksiyon için harcanan motor gücünü minimuma indirmektedir.

Dur - Kalk fonksiyonu tüm manuel şanzımanlı 1 Serisi Cabrio modellerinde standart olarak sunuluyor. Bu sayede şehiriçi trafik şartlarında oluşan ekstra yakıt sarfiyatının da önüne geçilmiş olunuyor.

BMW Türkiye'de Üretime Geçiyor

BMW, taşeron üretici Magna Steyr aracılığıyla Türkiye’de üretim hattı kurmayı tartışıyor. Taşeron üreticinin Tekirdağ'da bir fabrika kurmak için araştırmalar yaptığı konuşuluyor. Türkiye’de üretim planı ünlü lüks oto üreticisi Alman BMW’nin masasına ‘dolaylı olarak’ geldi. BMW, taşeron üretici Magna Steyr aracılığıyla Türkiye’de üretim hattı kurmayı tartışıyor....

Oto kiralamada bayram beklentisi 2 milyon dolar

Kurban Bayramını araçsız geçirmek istemeyen vatandaşların, oto kiralama şirketlerine akın etmesi sektörde talep patlamasına yol açtı. Talebin yüzde 70'lere ulaşması sonucu oto kiralama sektöründeki firmaların, 4 günlük bayram süresince işlem hacmi beklentileri 2 milyon dolara ulaştı.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı İlhan Yılmaz, araç kiralama sektöründe Türkiye genelinde 650'yi aşkın firmanın faaliyet gösterdiğini belirterek, kiralık araç sayısının da 122 bine ulaştığını söyledi.

Türkiye genelindeki üye sayılarının 124 olduğunu anlatan Yılmaz, 50'yi aşkın otomobil markası ile çalıştıklarını ve sektörün 5 bin kişiye istihdam sağladığını ifade etti.

Kurban Bayramını araçsız geçirmek istemeyen vatandaşların ilgisinden bir hayli memnun olduklarını belirten Yılmaz, ''Firmalarda, Kurban Bayramı nedeniyle talep patlaması yaşanıyor. Daha önce günlük 6 bin olan kiralama sayısı 10 bin 500'e ulaştı. Yüzde 70'lere varan talepler sektördeki firmaların yüzünü güldürdü'' dedi.

Yılmaz, ekonomik gruptaki araçları günlük kiralamanın 60-70 YTL, orta sınıftakilerin 80-100 YTL, üst sınıf araçların kiralarının ise 130-180 YTL civarında olduğunu vurgulayarak, 4 günlük bayram süresince sektördeki işlem hacminin 2 milyon dolar civarında olacağını umduklarını bildirdi.

Son yıllarda Türkiye'de özel hava yolu şirketlerinin gelişmesinin oto kiralama sektörünün önünü açtığını söyleyen Yılmaz, ''İnsanlar artık, uzak mesafelere kendi araçlarıyla gitmek yerine uçakla gidiyorlar. Gittikleri kentlerde de kısa mesafeler için araç kiralıyorlar. Eskiden hava limanlarındaki ofis sayısı bir veya ikiyi geçmez iken bu sayı son günlerde 8-10'a çıkmaya başladı'' diye konuştu.

SEKTÖRÜN SIKINTISI
Yılmaz, sektörün tek sıkıntısının herhangi bir yasal düzenlemelerinin olmaması olduğunu belirterek, yasal altyapının eksikliği sonucu aracı kiraya veren ile kiralayan müşterinin trafikte herhangi bir sorun yaşamaları durumunda müracaat edecekleri yasal bir dayanaklarının olmadığını, bu nedenle her iki tarafın birbirini mağdur ettiğini belirtti.

İlhan Yılmaz, kapsamlı bir yasal düzenlemenin 2008 yılında çıkartılmasını arzuladıklarını da sözlerine ekledi.

Sıfır otomobilde büyük indirim

Otomotiv sektöründe firmaların büyük bölümünün yıl sonu dolayısıyla cazip kampanya ve seçenekler sunması sonucu oluşan rekabet ortamında, fiyatlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10'u aşan oranlarda indirim uygulandığı gözleniyor.

Yılın son haftasına girilirken, sektördeki bir çok firma kampanyalarına hız verdi. İndirimler sonucu geçen yıl 40 bin YTL olan dizel Renault Megane Sedan'ın fiyatı 38 bin, Dacia Logan'ın fiyatı 24 bin YTL'den 22 bin, Renault Clio Symbol'un fiyatı ise 21 bin 500 YTL'den 20 bin YTL'ye düştü.

Peugeot 207'nin fiyatı 31 bin YTL'den 29 bin 500, 307'nin fiyatı 37 bin YTL'den 35 bin, Partner'in fiyatı ise 25 bin YTL'den 23 bin 500 YTL'ye indi.

Opel yeni Astra HB'in 35 bin YTL olan fiyatı 33 bin YTL, Astra Classic'in 26 bin YTL olan fiyatı ise 25 bin YTL'ye düştü. 24 bin YTL olan Fiat Palio'nun fiyatı 21 bin YTL'ye, 27 bin YTL olan Albea'nın fiyatı 25 bin, 34 bin YTL olan Doblo'nun fiyatı 32 bin YTL'ye geriledi.

Toyota Yaris'in fiyatı ise 25 bin YTL'den 24 bin 400 YTL'ye indirildi.
Fiyatlarında indirime gitmeyen firmalar ise sattıkları araçların donanımlarında yenilik ve zenginlik yaptı.

“GEÇEN YIL ALMAYAN, BU YIL KARDA”
Çukurova Yetkili Otomobil Satıcıları Derneği (YODER) Başkanı Süleyman Onatça, dövizdeki durgunluğun yanı sıra piyasadaki arz talep dengesini dikkate alan sektördeki firmaların bu yıl satış fiyatlarında indirime gittiğini belirtirken, geçen yıl oto alımını erteleyenlerin bu yıl kara geçtiklerini söyledi.

Onatça, yılın son haftasına girilmesiyle birlikte satışların artmasını umduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Firmalar, ellerindeki stokları eritmek ve kotalarını doldurmak için yarış içerisine girdiler. Hem distribütörler hem üreticiler hem de bayiler karsız satışlar yapmaya başladı. Otomobil almak isteyenler için son fırsat günleri. Fiyatlar geçen yıla göre oldukça cazip olduğu için otomobil almanın tam zamanı diyoruz. Çünkü, yıl sonuna kadar stokların eritilmesi için bugüne kadar görülmemiş cazip fırsatlar bulunuyor. Yeni model otomobillerden almak isteyenler düşüncelerini ertelememeli. Bugün otomobil alan yeni yılda almaktan daha karlı olacak.”

Onatça, 2007'nin sektör açısından iç açıcı geçmediğini ve yüzde 9 civarında daralma beklediklerini belirterek, tüm umutların 2008'e ötelendiğini ifade etti.

Onatça, 2008'de otomobil satışlarının yüzde 15 civarında artacağını umduklarını sözlerine ekledi

27 Aralık 2007 Perşembe

Daihatsu

1907 – Hatsudoki Seizo Co., Ltd. isminde kuruldu1951 – Şirket ismini Daihatsu Motor Co., Ltd. olarak değiştirdi1967 – Toyota Motor Corporation ile ortaklaşa çalışmaya başladı1988 – Daihatsu USA kuruldu Charade, Rocky1992 – Daihatsu USA Şubat ayında kapatıldı.1999 – Toyota, Daihatsu Motor Ltd. un (51% şirket hissesi) alarak kotrolü ele geçirdi

Fiat

Fiat S.p.A. (Fiat Grubu olarak da bilinir) otomobil üreticisi, finansal ve endüstriyel grup. 1899 yılında Giovanni Agnelli Tarafından Torino`da kurulmuştur. İsmini “Fabbrica Italiana Automobili Torino” kelimelerinin baş harflerinden almıştır.

Otomobil Markaları Üreticileri

Otomotiv, Üreticiler ve DistribütörlerAlfa Romeo - Alfa Romeo modelleri, fiyatları, bayi listesi, ve Alfa Yol Yardımı ile ilgili bilgiler.Audi - Modeller, teknoloji, hizmetler, servis noktaları, ikinci el piyasası, fiyat listesi, yetkili satıcılar.BMC - Kamyon, otobüs ve kamyonet üreticisi firma hakkında genel bilgiler ve modellerin tanıtımı.BMW - BMW modelleri, bayileri, kullanılmış araç satışları dışında şirket hakkında da ayrıntılı bilgiler yeralmakta.Borusan Oto - BMW, MINI ve Land Rover Türkiye distribütörü; satış ve satış sonrası hizmetler. Şube, marka ve hizmet bilgileri yer alıyor.Citroen - Modeller, satış sonrası hizmetler, fiyat listesi, yetkili satıcılar, ikinci el araba bilgileri, Citroen Club, Citroen Sport.Dacia - Dacia projesi hakkında bilgiler, modeller ve fiyatları, bayi listesi.Daewoo - Daewoo otomobil ve ticari araçlarının modelleri, kampanyaları, bayileri ve hizmet noktalarını içeriyor.Ferrari - Ferrari modelleri, teknik çizimleri ve fotoğrafları bulunuyor.Ford - Showroom, araba fiyatları, güncel kampanyalar, ikinci el araba programı bilgileri, yetkili satıcı listesi, müşteri hizmetleri.HMF - Hyundai ekskavatör, yükleyici ve forkliftlerinin distribütörünün websitesi.Honda - Honda modelleri, bayi ağı, motor sporları, fiyat listesi.Hyundai - Modeller, fiyatlar, kampanyalar, haberler, yetkili satıcılar ve servisler, insan kaynakları, bayi listesi.Isuzu - Isuzu araçlarının modelleri, fiyat listeleri, bayileri, satış sonrası hizmetleri ve firmadan haberler içeriyor.Karsan - Hafif ticari araç üretimi yapmakta. Firmanın ürünleri, tarihçesi, fabrika birimlerini açıklayan bölümler bulunuyor.Kia - Kia modelleri, fiyatları teknik özellikleri ve yol yardımı bilgileri.Lada - Lada modelleri, fiyat listesi, bayiler, şirket ihracat-ithalat aktiviteleri ile ilgili bilgiler.Land Rover - Arazi araçlarının modelleri, bayileri, ikinci el araçları ve macera bölümleri olan web sitesi.MAN- Kamyon ve otobüs fabrikasının satış, servis ve yedek parça hizmetleri hakkında bilgiler içeren web sitesi.Maserati - Maserati modelleri, duvar kağıtları, Maserati tarihçesi ve fiyatları bulunuyor.Mazda - Mazda modelleri, aksesuarları, fiyatları, bayi ve servis ağı bilgileri bulunuyor.Mercedes-Benz - Ürünler, ihracat bilgileri, bayi ağı, aksesuarlar, satış sonrası hizmetleri, insan kaynakları.Mini - Mini otomobillerinin bayi listesi, fiyatları ve sevenler için ekran koruyucuları.Motosan - Dizel motor üreten firmanın ürün bilgileri ve teknik dökümanları, temsilcilikleri ve firma hakkında bilgiler bulunuyor.Nissan - Genel bilgiler, fiyatlar, modeller, yetkili satıcı ve servisler, ikinci el bilgileri, haberler.Opel - Kişisel ve ticari araçlar, filo alımı, satış listesi, finansman bilgileri, bayi bulucu, müşteri hizmetleri, model bilgileri.Otokar - Minibüs ve askeri araçlar üreten Otokar firmasının çalışmalarını, yetkili servislerini ve bayilerini bulabileceğiniz adres.Peugeot - Peugeot modelleri, fiyatları, bayi ve servis ağı bilgileri bulunuyor.Porsche - Porsche modelleri, interaktif Porsche, kulüpler ve aktiviteleri.Proton - Proton modelleri, fiyatları, bayi ve servis listesi, yol yardımı, müşteri hizmetleri ile ilgili bilgiler.Renault - Modeller, hizmetler, ikinci el piyasa, kampanyalar, satış koşulları ile ilgili bilgiler, haberler, insan kaynakları.Saab - Saab otomobillerin model, fiyat ve bayi bilgileri.Seat - Modeller, bayiler, servisler, fiyatlar, ikinci el bilgileri, satış sonrası danışma.Skoda - Modeller ve diğer bilgiler.Subaru - Modeller, güvenlik bilgileri, satış noktaları, satış sonrası hizmetler, ralli dünyası, fiyatlar.Suzuki - Otomobil, motorsiklet ve deniz motorları üreticisi; bayiler, fan club, haberler, modeller ve teknik bilgileri.Tata - Tata marka otomobil ve ticari araçların satış ve servis ağı ile ilgili bilgiler bulunmakta.Temsa - Otomobil, otobüs ve iş makinaları üreticisi ve distribütörü olan bir kuruluş.Tofaş - Tofaş marka araçların üreticisi olan firma aynı zamanda Fiat ve Alfa Romeo markasının distribütörlüğünü yapmaktadır.Toyota - Modeller, hizmetler, fiyatlar, filo satış, kullanılmış araç bölümü ve motor sporları.Türk Traktör - Koç Holding’e bağlı traktör ve zirai makinalar üreten firma.Ulu Motor - Proton otomobilleri, MV Agusta, Cagiva, Husqvarna motosikletlerinin distribütörü.Volkswagen - Modeller, bakım, satış sonrası hizmetler, ikinci el araba bilgileri, satış ağı, finansman bilgileri.Volvo - Şirket hakkında bilgiler, araba modelleri, müşteri hizmetleri, bayiler, basın duyuruları.

17 Aralık 2007 Pazartesi

Ford

Ford otomobil şirketi, Henry Ford tarafından Highland Park, Michigan, A.B.D.’de 16 Haziran 1903 tarihinde kuruldu. Michigan’da iş dünyasına adım atan, otomotiv sektörü lideri Ford Motor Company 6 kıtada, 200 pazarda araç üretimi ve dağıtımı yapmaktadır. Dünya genelinde yaklaşık 325.000 çalışanı ve 110 fabrikasıyla Ford Motor Company’nin ana ve bağlı otomotiv markaları Aston Martin, Ford, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Mazda, Mercury and Volvo’dur. Otomotivle ilgili hizmet kuruluşları Ford Motor Credit Company ve Hertz’i de kapsamaktadır.
Ford oldukça yüksek sayıda üretime geçerken; endüstrinin de genel anlamda gelişmesinde büyük rol oynadı. Ford, Eli Whitney ‘nin düşüncelerini kullanarak değişebilir parçaları kullanıyordu. Böylelikle, arabalar daha düşük masraflarda üretilebiliyor ve yenilenebiliyordu. 12 kişinin 28.000 dolar yatırım yaparak kurduğu Ford günümüzde en fazla otomobil satan marka konumuna gelmiştir. Henry Ford’un şirket ve fabrika çalışanlarının da otomobil sahibi olabilme olanağı sunarak geliştirdiği Ford Model T 1908 yılında piyasaya sunulmuştur. Henry Ford’un seri üretim metodunu bulması üretim hızının artmasına ve maliyetleri düşürmesiyle beraber 1913 yılında 12.5 saat olan şasi üretimi, 2 saat 40 dakikaya düşmüştür. Bunun yanı sıra, aynı dönem içerisinde çalışanlarının maaşlarını 2 katına çıkararak günlük 9 saatlik çalışma sürelerini de 8 saate düşürmüştür. Rakip şirketler bunu kapitalizme uygun görmese de yıl sonunda Ford Amerika’daki tüm arabaların %50’sini üretiyordu. 1918 yılında ise, ülkedeki arabaların yarısı Model T olmuştu. Bunun yanı sıra, bu modelin fabrika çıkış renginin siyah olmasının sebebi de siyah boyanın en hızlı kuruyan boya olmasıydı. 1927 yılında Model T yerini Ford Model A’ya bıraktı.

Honda

Honda başlıca ürünleri otomobil, kamyon, motosiklet ve robot üreten bir Japon otomotiv markasıdır.
Firma ayrıca ATV’ler, deniz motorları, elektrik jeneratörleri, bahçe makineleri de üretir. Yılda 14 milyon ile dünyanın en büyük motor üreticisidir. Merkezi Tokyo’da olan Honda, dünya çapında pek çok ülkede üretim ve satış yapmaktadır.

Cadillac

Cadillac, Cadillac Amerikan lüks otomobil üreticisidir ve General Motors konserninin parçasıdır. Cadillac Amerikada ‘yüksek kalite’ ve ‘lüks yaşamın’ ın simgesidir.
1902 de Henry Martyn Leland tarafından kurulan bu şirket adını Fransız keşif Atoine Laumet de la Mothe, Sieur de Cadillac den almıştır.
Cadillac lüks otomobilleri ve bunların göze çarpan dizaynı ile başta ABD olmak üzere tüm dünyada büyük prestije kavuşup bir ekol marka haline gelmiştir

Ferrari

Ferrari, lüks spor otomobilleri üreten İtalyan otomobil markasıdır. 1929 yılında Alfa Romeo’nun yarış takımı olarak kurulmuş, 1946 yılında otomobiller üretimine başlamıştır. Merkezi; İtalya’nın Modena şehrinin yakınındaki Maranello’dadır.
Ferrari’nin hikayesi, Enzo Ferrari’nin yaşam hikayesi olarak kabul edilir. Ferrari üzerine yayınlanan hemen hemen tüm belgeseller ve tanıtımlar da ; Enzo Ferrari’nin yaşam hikayesi anlatılır.

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz ; 1926 yılında Almanya’da kurulmuş otobüs , otomobil , kamyon , motor üretimi yapan otomotiv firması
1876 yılında Nikolaus August Otto, uzun yıllardan beri sürdürülen “Güç Kaynağı” arayışına son vererek ilk dört zamanlı gaz motorunu üretti.Otto’nun yaptığı 4 zamanlı motorda ateşleme alevle yapıldığı için motor devri ancak dakikada 150-200 devire çıkabiliyordu. Kontrollü bir ateşlemesi olmayan bu motor geniş bir uygulama alanı bulamadı.
Otto’nun çalışma arkadaşlarından Daimler , Ottodan ayrılarak kurduğu atölyede sıcak boru ateşlemesi denilen bir sistemi geliştirdi. Boru sıcaklığı ayar edilerek , motor devrini ve çalışmasını kısmen kontrol altına aldı. Böylece motor devrini 800-1000 d/d’ya çıkarmayı başardı. Bu içten yanmalı motorların otomobillerde kullanılabileceğini ortaya koydu. Fakat motorlarda hâlâ yakıt olarak hava gazı kullanılıyordu.
Bundan sonraki çalışmalar havagazının yerine benzinin kullanılmasını sağlamak için ; benzini pülverize ederek hava ile karıştırılması üzerinde yoğunlaştırıldı. Bu amaçla Daimler Almanya’da , Forest Fransa’da çalışmalar yaptılar. Forest , filit tulumbası esasına göre çalışan ilk karbüratörü yaptıysa da başarılı olamadı.
Daimler ise, havayı sıvı yakıt içerisine iterek yakıtı zerrelerine ayırıp bu zerreleri de ateşlemeden önce sıcak boru temas ettirerek buhar haline getirmeye çalıştı. Sonunda Daimler bu iki prensibi birleştirerek arkadaşı Wilhelm Maybach ile birlikte bugünkü modern karbüratörlerin esasını teşkil eden ilk şamandıralı karbüratörü yaptı. 1885 yılında Reitwagen adında bir motorlu bisiklet de üretti.
Bu çalışmalar devam ederken Alman mühendisi Karl Benz Daimler’in motoruna kendi bulduğu ilk elektrikli ateşleme sistemini de ekleyerek ticari yönden daha elverişli içten yanmalı motoru üretti. Gottlieb Daimler şamandıralı karbüratör yaparak içten yanmalı motorların gelişmesine katkıda bulunsa da yaptığı motoru bisiklet, kayık, at arabası gibi taşıtlara monte etmeye çalışarak Karl Benz’in gerisinde kaldı.
At kullanılmadan kendiliğinden hareket edebilen anlamındaki auto+mobile kavramının ortaya atılmasından sonra ilk otomobilin doğumu, bugün Otto motoru olarak bilinen bu motorun geliştirilmesinden tam 10 yıl sonra gerçekleştirildi. Karl Benz 3 tekerlekli otomobili yaparak fabrika etrafında deneme turları atmıştır. Bu esnada karısı ve işçileri heyacan içinde bağıra çağıra peşinden koştukları bilinir. Ancak araç dört turdan sonra bozulmuştur. 9 Ocak 1886 tarihinde Mannheim’li fabrikatör Karl Benz, Berlin’deki imparatorluk Patent Bürosu’na baş vurarak “Gaz motoruyla hareket eden araç” için patent hakkını aldı.
Aynı yıl “Kendi kendine hareket eden otomobil” rüyasıyla uğraşan bir başka kişi, Gottlieb Daimler, Stuttgart yakınlarındaki Cannstatt kasabasında önemli bir başanya imzasını attı: Gottlieb Daimler ilk motorlu otomobilini denedi.
Birbirine çok yakın mekanlarda, ancak birbirlerinden habersiz olarak otomobillerini geliştiren Daimler ve Benz buluşlarıyla yeni bir çağın açılmasına, dünyanın tam anlamıyla harekete geçmesine neden oldular.
Daha sonraki yıllarda Karl Benz’in şirketi “Benz&Cie” ve Gottlieb Daimler’in şirketi “Daimler Motoren - Gesellschaft” birbirlerine rakip olarak otomobil ürettiler.
İlk otomobillerin çoğu, dişlileri olmadığı için yokuş çıkamıyor, önce durup sonra geriye doğru inmeye başlıyordu. 1893’da yapılan Benz Victoria marka arabada bir deri kayışı küçük bir kasnağa bindiren bir kol kullanılmıştı. Bu düzenek tekerleklerin daha yavaş dönmesini ve yüksek manivela gücünün arabayı yokuş yukarı tırmandırmasını sağlıyordu.Benz Fabrikası 1896’ya kadar 130 araç üretti. 1894 yılında piyasaya sürülen Benz Velo önemli sayıda satılan ilk araç olmuştu.

BMW

BMW (Bayerische Motoren Werke AG’nin kısaltması)(Türkçe: Bavyera Motor Fabrikası A.Ş.), Alman otomobil ve motosiklet üreticisi. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir.
Şirketin sloganı ve resmi kurumsal dili İngilizcedir. Sloganı ‘The Ultimate Driving Machine’ yani ‘En Gelişmiş Sürüş Makinası’. Bu sloganla, ünlü Alman teknolojisini ve AR-GE’deki kendine güveni vurguluyor.
Şirket, 1913 yılında Karl Friedrich Rapp tarafından Almanya’nın Münih kentinde kurulmuştur ve mimari olarak meşhur merkezi halen oradadır. İlk zamanlarda sadece uçak motoru üreten şirket, 1928 yılında satın aldığı Fahrzeugtechnik Eisenach A.G. otomobil şirketinden sonra otomobil üretiminine girmiştir. BMW ilk otomobil seri üretimini 1929′da 3/15 PS ismindeki otomobil ile başlamıştır.
BMW ilk olarak uçak motoru üretimi yapan bir firmaydı. Bu yüzden parçalı amblemin mavi kısmı gökyüzünü beyaz kısmıda uçak pervanesini temsil etmektedir.
Model Açılımları şunlardır:
000 i = İnjection(Benzinli),000 x = 4 Çeker ,000 ti = Compact ,000 ci = Cabriolet, Coupe000 d = Dizel ,000 xd = Dizel + 4 Çeker,000 Li = Long (Uzatılmış karoser) ,000 Ld = Long + Dizel ,Z0 = Z Series (Sport Roadster Serisi) ,X0 = X Series (Arazi Serisi) ,1xx = 1 Serisi Kompakt Sınıf,3xx = 3 Serisi Orta Sınıf ,5xx = 5 Serisi Orta Üst Sınıf ,6xx = 6 Serisi Sport Coupe Sınıfı ,7xx = 7 Serisi Üst Sınıf ,Mx = M Serisi (Performans ve Sportif Araçlar),Bx = Alpine Serisi

Oto Kiralamak sizlerle

araç kiralamak - oto kiralamak - araba kiralamak - kiralık araba - kiralık oto - kiralık araç - konularında sizlerin istekeri ve önerileri doğrultusunda güncellenmekte olan otokiralamak.net sitesi aynı zamanda kiralık iş araçları - kiralık otobüs - kiralık hava taşıtları konularında da sizlere yardımcı olacaktır. otomobil kiralarken nelere dikkat etmelisiniz, nereden araç kiralayabilirsiniz, hangi araçlar size daha uygun, vb. tüm konuların cewaplarını burada bulabilirsiniz.

Oto kiralama , Araç Kiralama

Oto kiralama konusunda sizlere yeni çözümler sunan otokitalamak.net Türkiye de Oto kiralamak ve oto kiralamacıları için bir bütünleştirici olmaktadır. Araba kiralamak istediğinizde, Otokiralama konularında yasal yükümlülükler, sözleşme kriterleri,Rent a car nedir, otomobil dünyası ve araba markaları hakkında temel bilgiler, hangi ilden araç kiralamalı, Talile giderken araç kiralamalımıyım? gibi birçok başlıkta sizlere hizmet vermektedir.Oto ve araç kiralanması konularında sizlere sürekli güncellenmekte olan sitemizle hizmet vermekle birlikte üye olmanızı ve öneri ve görüşlerinizi bize iletmenizi temenli ediyoruz…

Otomobil Markaları Üreticileri

Otomotiv, Üreticiler ve DistribütörlerAlfa Romeo - Alfa Romeo modelleri, fiyatları, bayi listesi, ve Alfa Yol Yardımı ile ilgili bilgiler.Audi - Modeller, teknoloji, hizmetler, servis noktaları, ikinci el piyasası, fiyat listesi, yetkili satıcılar.BMC - Kamyon, otobüs ve kamyonet üreticisi firma hakkında genel bilgiler ve modellerin tanıtımı.BMW - BMW modelleri, bayileri, kullanılmış araç satışları dışında şirket hakkında da ayrıntılı bilgiler yeralmakta.Borusan Oto - BMW, MINI ve Land Rover Türkiye distribütörü; satış ve satış sonrası hizmetler. Şube, marka ve hizmet bilgileri yer alıyor.Citroen - Modeller, satış sonrası hizmetler, fiyat listesi, yetkili satıcılar, ikinci el araba bilgileri, Citroen Club, Citroen Sport.Dacia - Dacia projesi hakkında bilgiler, modeller ve fiyatları, bayi listesi.Daewoo - Daewoo otomobil ve ticari araçlarının modelleri, kampanyaları, bayileri ve hizmet noktalarını içeriyor.Ferrari - Ferrari modelleri, teknik çizimleri ve fotoğrafları bulunuyor.Ford - Showroom, araba fiyatları, güncel kampanyalar, ikinci el araba programı bilgileri, yetkili satıcı listesi, müşteri hizmetleri.HMF - Hyundai ekskavatör, yükleyici ve forkliftlerinin distribütörünün websitesi.Honda - Honda modelleri, bayi ağı, motor sporları, fiyat listesi.Hyundai - Modeller, fiyatlar, kampanyalar, haberler, yetkili satıcılar ve servisler, insan kaynakları, bayi listesi.Isuzu - Isuzu araçlarının modelleri, fiyat listeleri, bayileri, satış sonrası hizmetleri ve firmadan haberler içeriyor.Karsan - Hafif ticari araç üretimi yapmakta. Firmanın ürünleri, tarihçesi, fabrika birimlerini açıklayan bölümler bulunuyor.Kia - Kia modelleri, fiyatları teknik özellikleri ve yol yardımı bilgileri.Lada - Lada modelleri, fiyat listesi, bayiler, şirket ihracat-ithalat aktiviteleri ile ilgili bilgiler.Land Rover - Arazi araçlarının modelleri, bayileri, ikinci el araçları ve macera bölümleri olan web sitesi.MAN- Kamyon ve otobüs fabrikasının satış, servis ve yedek parça hizmetleri hakkında bilgiler içeren web sitesi.Maserati - Maserati modelleri, duvar kağıtları, Maserati tarihçesi ve fiyatları bulunuyor.Mazda - Mazda modelleri, aksesuarları, fiyatları, bayi ve servis ağı bilgileri bulunuyor.Mercedes-Benz - Ürünler, ihracat bilgileri, bayi ağı, aksesuarlar, satış sonrası hizmetleri, insan kaynakları.Mini - Mini otomobillerinin bayi listesi, fiyatları ve sevenler için ekran koruyucuları.Motosan - Dizel motor üreten firmanın ürün bilgileri ve teknik dökümanları, temsilcilikleri ve firma hakkında bilgiler bulunuyor.Nissan - Genel bilgiler, fiyatlar, modeller, yetkili satıcı ve servisler, ikinci el bilgileri, haberler.Opel - Kişisel ve ticari araçlar, filo alımı, satış listesi, finansman bilgileri, bayi bulucu, müşteri hizmetleri, model bilgileri.Otokar - Minibüs ve askeri araçlar üreten Otokar firmasının çalışmalarını, yetkili servislerini ve bayilerini bulabileceğiniz adres.Peugeot - Peugeot modelleri, fiyatları, bayi ve servis ağı bilgileri bulunuyor.Porsche - Porsche modelleri, interaktif Porsche, kulüpler ve aktiviteleri.Proton - Proton modelleri, fiyatları, bayi ve servis listesi, yol yardımı, müşteri hizmetleri ile ilgili bilgiler.Renault - Modeller, hizmetler, ikinci el piyasa, kampanyalar, satış koşulları ile ilgili bilgiler, haberler, insan kaynakları.Saab - Saab otomobillerin model, fiyat ve bayi bilgileri.Seat - Modeller, bayiler, servisler, fiyatlar, ikinci el bilgileri, satış sonrası danışma.Skoda - Modeller ve diğer bilgiler.Subaru - Modeller, güvenlik bilgileri, satış noktaları, satış sonrası hizmetler, ralli dünyası, fiyatlar.Suzuki - Otomobil, motorsiklet ve deniz motorları üreticisi; bayiler, fan club, haberler, modeller ve teknik bilgileri.Tata - Tata marka otomobil ve ticari araçların satış ve servis ağı ile ilgili bilgiler bulunmakta.Temsa - Otomobil, otobüs ve iş makinaları üreticisi ve distribütörü olan bir kuruluş.Tofaş - Tofaş marka araçların üreticisi olan firma aynı zamanda Fiat ve Alfa Romeo markasının distribütörlüğünü yapmaktadır.Toyota - Modeller, hizmetler, fiyatlar, filo satış, kullanılmış araç bölümü ve motor sporları.Türk Traktör - Koç Holding’e bağlı traktör ve zirai makinalar üreten firma.Ulu Motor - Proton otomobilleri, MV Agusta, Cagiva, Husqvarna motosikletlerinin distribütörü.Volkswagen - Modeller, bakım, satış sonrası hizmetler, ikinci el araba bilgileri, satış ağı, finansman bilgileri.Volvo - Şirket hakkında bilgiler, araba modelleri, müşteri hizmetleri, bayiler, basın duyuruları

16 Aralık 2007 Pazar

oto kiralama

otomobil kiralama